9,3

Franse Veldwesp

Franse veldwesp

De Franse veldwesp, wetenschappelijk bekend als Polistes dominula (voorheen vaak aangeduid als Polistes dominulus), is een soort van sociale wesp die behoort tot de familie van de papierwespen (Vespidae). In tegenstelling tot de eerder genoemde "limonadewespen", die behoren tot het geslacht Vespula, kenmerkt de Franse veldwesp zich door een relatief slanker lichaam en langere poten.

Kenmerken van de Franse Veldwesp

De Franse veldwesp is te herkennen aan:

Franse veldwesp
  • Een slank lichaam met opvallend lange poten.
  • Een geel-zwart kleurpatroon, maar met minder uitgebreide zwarte markeringen dan bij veel andere wespsoorten.
  • Nesterij die vaak open en zichtbaar is, meestal gebouwd onder dakranden, in holtes of op andere beschermde plaatsen.

Gedrag en Leefwijze

Franse veldwespen zijn minder agressief dan de soorten die vaak worden aangeduid als "limonadewespen". Ze zijn niet snel geneigd om mensen aan te vallen en steken meestal alleen uit zelfverdediging. Hun nesten zijn relatief klein vergeleken met die van andere sociale wespen, met enkele tientallen tot honderden individuen.

Voeding

De Franse veldwesp voedt zich met nectar, sap van fruit en de lichamen van andere insecten. Hun dieet maakt ze nuttig voor het beheersen van de populaties van verschillende tuinplagen.

Interactie met Mensen

Vanwege hun minder agressieve aard en voorkeur voor het vermijden van menselijke activiteiten, vormen Franse veldwespen over het algemeen geen groot probleem voor mensen. Ze kunnen dichtbij menselijke woningen nestelen zonder significant overlast te veroorzaken.

Bestrijding en Preventie

Aangezien Franse veldwespen nuttige insecten zijn die helpen bij de bestrijding van plagen en bestuiving, is bestrijding vaak niet nodig, tenzij hun nest direct gevaar oplevert voor mensen. In zulke gevallen is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen voor het veilig verwijderen van het nest.

Wespenbestrijding ALL-IN*

Kom in contact met jouw lokale bestrijder

Maak nu direct een afspraak

Ecologische Betekenis

De Franse veldwesp speelt een belangrijke rol in het ecosysteem door bij te dragen aan zowel bestuiving als natuurlijke plaagbestrijding. Hun aanwezigheid in tuinen en op het platteland kan voordelig zijn voor de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht.

Samenvattend, de Franse veldwesp is een interessante soort binnen de wespengemeenschap, met unieke eigenschappen die ze onderscheiden van andere meer bekende en agressieve wespen. Hun relatieve ongevaarlijkheid en nut voor het ecosysteem maken ze een waardevolle inwoner van onze omgeving.

Graag komen wij bij u thuis of ter plaatse kijken wat wij voor u kunnen doen.

Vul het formulier zo volledig mogelijk dan nemen wij contact met u op zodat u snel van uw wespenprobleem bent verlost.
Subscription Form

Beoordeling door klanten

357 beoordelingen bij KlantenVertellen.
100% beveelt ons aan!
9,3

Over ons