Wespenbestrijder nodig?
Afspraak maken

Professionele bestrijding met 100% GARANTIE

Een wespennest, het begin en einde

Het weer wordt steeds een beetje beter, en heel stiekem denken we al weer aan de lente. Maar als de lente komt, komt er nog iets tevoorschijn. Onze vrienden de wespen maken hun opwachting. Maar wanneer begint een wespennest echt.

 

Het begin van een wespennest

De start van een wespennest begint eigenlijk al in het najaar, als namelijk de nieuwe koninginnen bevrucht worden. Als de herfst over begint te gaan in de winter begint een wespennest uit te sterven. Zodra het echt winter is geworden zijn er geen wespen meer in een nest, met uitzondering van de nieuwe koninginnen. Alle nieuwe koninginnen zijn het nest ontvlucht en hebben een veilige plek gevonden om de winter te overleven tot de temperatuur een stuk aangenamer gaat worden.

Zodra de eerste warme zonnestralen beginnen, beginnen ook de wespenkoninginnen te ontwaken. En ieder van deze wespenkoninginnen begint met de start van een eigen nest. Een wespenkoningin van de groep sociale wespen maakt een paar raten in het nest. In deze raten zal zij haar prooi stoppen. Dat kunnen vliegen en muggen zijn, maar ook rupsen en spinnen. De gevangen prooi dient namelijk als voedsel voor de wespenlarven. Deze eerste groep larven wordt door de koningin zelf voorzien van voedsel.

Cyclus van een papierwesp

Als de wespenlarven voldoende hebben gegeten zullen zij zich verpoppen, uit de poppen komen dan de eerste werksters van het nieuwe nest. De werksters zullen een groot gedeelte van de taken van de wespenkoningin vervolgens overnemen. Zij gaan namelijk het hout verzamelen waar ze het nest verder mee uitbouwen, alsmede gaan zij de nieuwe raten voorzien van nieuwe prooi. Het enige wat de wespenkoningin nog maar hoeft te doen zodra er werksters zijn, is het leggen van eitjes waar de nieuwe larven uit zullen komen. De wespenlarven hebben een zoete afscheiding die dient als voedsel voor de werksters. Dit moedigt hen juist aan om meer voedsel naar de larven te brengen. Dit proces blijft zich constant herhalen tot aan het einde van de zomer. Aan het einde van de zomer zijn er zoveel nieuwe werksters en wordt de prooi in een dusdanig hoog tempo aangevoerd dat er nieuwe wespenkoninginnen zullen gaan ontstaan. Helaas begint er aan het einde van de zomer ook een tekort te komen aan prooi, tenslotte zijn er steeds minder muggen en vliegjes te vinden. Maar dankzij die prooi krijgen de werksters hun voedsel, waardoor de wespen elders zoetigheid gaan zoeken. Op dat moment worden wespen vervelend en komen ze in ons leefgebied uit, oftewel dat lekker koude pilsje wordt belaagd door een enorme groep wespen.

 

Het einde is in zicht

Alle werksters zijn dames die zich niet kunnen voortplanten, dit voorrecht is enkel voorbehouden aan de wespenkoningin. Voor wespenmannetjes is het leven iets minder aantrekkelijk, zij spelen ook geen grote rol in het leven van een wespennest. Hun enige taak is de nieuwe wespenkoninginnen bevruchten, dit doen zij in het najaar. Dit is ook het moment dat een wespennest het agressiefste word, het nageslacht moet tenslotte worden beschermd. Het klinkt als aantrekkelijk enkel en alleen voortplanten, desondanks is het leven van de wespenmannetjes erg kort. Na bevruchting zullen zij al snel komen te overlijden. Zij bouwen ook niet mee aan een wespennest, voeden geen wespenlarven en kunnen het nest of zichzelf ook niet verdedigen omdat ze geen angel hebben. Kortom, als je mag kiezen word dan geen wespenmannetje.

Zodra de voortplanting is geweest komt het einde van het wespennest in zicht. De nieuwe koninginnen gaan langzaamaan weer op zoek naar een veilig onderkomen voor de winter, zodat zij deze koude periode kunnen overleven. De resterende wespen, inclusief de oude koningin zullen op korte termijn komen te overlijden. De gehele cyclus van een wespennest start nu dan ook opnieuw.

 

Wespenbestrijding nodig?

Helaas bouwen wespenkoninginnen hun nest nog weleens op plekken dicht op onze leefgebieden. Denk aan in de spouwmuur, of in onze schuur. Dan kan dit prachtige proces lijden tot overlast. In dat soort gevallen kunt u een beroep doen op wespenbestrijders zoals de mannen van de Wespenman. Wilt u meer weten over wespenbestrijding? Kijk dan eens op onze pagina over wespenbestrijding of bel direct 085-4000400.

Als u dit fijner vind, kunnen onze medewerkers ook met u contact opnemen. Vul dan onderstaand formulier in.


Onze medewerkers doen hun uiterste best om u altijd binnen 24 uur te helpen.

Wespen geen probleem!

Reacties

Reageer