Wespenbestrijder nodig?
Bel direct 085-4000400

Professionele bestrijding met 100% GARANTIE

Heb ik last van Bijen of hommels?

Als ongediertebestrijders worden wij met regelmaat gebeld tijdens de zomermaanden door mensen die last hebben van wespen. Maar met behoorlijke regelmaat moeten wij dan aangeven dat het niet gaat om wespen. Is dat geel zwarte beestje dat zoemt wel een wesp? In dit artikel leggen wij u graag uit hoe u een aantal bijensoorten uit elkaar houd. De meeste bijensoorten mogen ook niet zomaar bestreden worden. En is in heel veel gevallen niet eens noodzakelijk.

de Honingbij

de Honingbij

een Zwerm Bijen

een zwerm bijen

Honingbijen

De honingbij leeft in een samenwerkingsverband met één koningin. Een kolonie honingbijen kan bestaan uit wel tienduizend werkbijen en enkele honderden darren. Darren zijn de mannetjes van de kolonie. Mensen zien over het algemeen alleen maar de werkbijen te zien, zij zijn namelijk degene die er op uitgaan om stuifmeel, nectar en andere grondstoffen te verzamelen voor de kolonie. Van nature zal elk honingbijenvolk ieder jaar willen gaan zwermen. Dit is namelijk de manier waarop er meer volken komen. Bij een zwerm zal een de oude koningin met een gedeelte van haar volk vertrekken. Nadat zij is vertrokken zullen de jonge koninginnen van een nest pas vertrekken. Een bijenzwerm zal vooral plaatsvinden in de maanden mei en juni. De zogenaamde bijenzwermen zien er enorm dreigend uit, vooral als ze net aankomen bij uw woning. Letterlijk duizenden bijen die massaal een plekje opzoeken om te rusten. Maar wees getroost, een bijenzwerm vertrekt over het algemeen weer binnen een paar dagen. Daarnaast zullen bijen u ook niet zomaar steken, dus reden voor angst is niet noodzakelijk.

 

Heeft u een bijenzwerm op een lastige plek zitten? Zijn ze bijvoorbeeld massaal geland op uw fiets of een laag boompje in uw achtertuin? Neem dan even contact op met een imker. Het is namelijk niet noodzakelijk om deze zwerm te bestrijden. Een bijenzwerm mag ook niet bestreden worden als de zwerm kan herplaatst worden. Het bestrijden van bijen gebeurd enkel en alleen als er geen andere opties meer mogelijk zijn. Bijensoorten zoals de honingbij zijn tenslotte essentieel voor de bestuiving van bloemen en planten.

 

In een aantal uitzonderlijke gevallen moet een bijenzwerm of een bijenkolonie toch bestreden worden. Als een zwerm of kolonie op een plek zit en de koningin niet bereikbaar is, is zo'n situatie. Als ze bijvoorbeeld in de spouwmuur zitten. Bij dit soort gevallen kunt u contact opnemen met SPM ongediertebestrijding.

Metselbijen

De eerste zonnestralen van de lente laten zich zien, en dus komen ook de eerste insecten ook weer tevoorschijn. Een van de eerste insecten die we dan vaak zien is de metselbij, en deze word maar wat vaak verward met wespen. Want u heeft een gaatje zitten in het metselwerk van uw spouwmuur en daar ziet u de hele tijd een beestje in kruipen. Dus dat zullen dan wel wespen zijn toch? Nee dat hoeft dus niet altijd. Metselbijen danken met name hun naam aan de gewoonte om hun nestcellen te 'metselen' van klei, lemig zand of steentjes met modder. Zij doen dit voornamelijk in holle stengels en gangetjes in dood hout. Ze zijn hierdoor vaak in bijenhotels te vinden. Maar ook uw spouwmuur wil nog weleens een mooie plek zijn om nestcellen in aan te leggen. Eitjes die gelegd zijn in de nestcellen komen na enkele dagen al uit, en na enkele verpoppingen komen de nieuwe metselbijen uit. Maar de nieuwe metselbijen komen pas tevoorschijn na de winter. De bestrijding van de metselbij wordt voornamelijk afgeraden, zij zijn zeer nuttig voor de bestuiving van bloemen. Daarnaast stellen metselbijen zich zeer vredelievend op en zullen zij ook niet steken. Ook kinderen hoeven niet bang te zijn voor dit interessante beestje. De metselbijen komt u enkel tegen in het vroege voorjaar, dus van maart tot en met juni.

de Metselbij

de Metselbij

Behangersbij

Mogelijk dat u het al eens gezien heeft. Een bij die een kleine opening in vliegt met een blaadje. En dit blaadje kan zowel zijn van de lokale rozenstruik als van een bloem. De behangersbij heeft zijn naam te danken aan juist dit gedrag. De vrouwtjes van deze soort “behangen” namelijk de wanden van hun nest met zowel bloemblaadjes als delen van andere bladeren. De bladeren van uw rozenstruik kunnen spontaan veranderen in een gatenkaas. Behangersbijen worden nog weleens verward met metselbijen, maar als u kijkt naar het verzamelen van de blaadjes weet u al dat u niet met metselbijen te maken heeft. Omdat deze soort bijen een extreem nuttige functie vervuld ten aanzien van de verspreiding van stuifmeel, en daarmee bestuiving van bloemen en planten, is bestrijding niet wenselijk. Bestrijding zal dus alleen plaatsvinden als er behoorlijke overlast is van deze soort, en dan dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan.

de Behangersbij

de Behangersbij

de Hommel

de Hommel

Hommels

De meeste hommelsoorten zijn behoorlijk sociaal en leven dan ook in kolonies met 1 koningin. Net als bijensoorten hebben hommels behoefte aan nectar en zijn daardoor ook veelvuldig te vinden op bloemen. In deze hoedanigheid zorgen zij ook voor bestuiving van diverse bloemen en planten. Hommels zijn met name te herkennen aan hun donzige uiterlijk als gevolg van de haren op het lichaam. Een kolonie hommels sterft elk najaar met uitzondering van nieuwe en bevruchte koninginnen. Een hommelnest word over het algemeen slechts 1 keer gebruikt want hun nesten worden vaak geteisterd door parasieten, en ze willen voorkomen dat het nieuwe nest hier ook last van krijgt. Mensen schrikken vaak van hommels als ze dichtbij komen, maar dit is niet noodzakelijk.

 

Een hommel zal niet steken, tenzij deze zich ernstig in het nauw gedreven voelt. Bijvoorbeeld als ze klem zitten, of als je er met je blote voeten op gaat staan. Een steek van een hommel komt zelden voor. Bestrijding van een hommelnest is niet altijd toegestaan en dient te voldoen aan strikte voorwaarden, net als bij bijen.

 

Vraag uzelf ook altijd af of u het nest wel wilt laten bestrijden, hommels zijn tenslotte belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten.

Heeft u last van bijen of hommels? U kunt altijd contact opnemen met de professionals van de Wespenman via telefoon 085-4000400. Uiteraard kunnen wij u ook altijd terugbellen.

 

Het kan natuurlijk ook zijn dat u geen last heeft van Bijen of hommels maar van wespen. Herkent u niet gelijk het insect waar u last van heeft? Kijk dan ook eens op onze pagina over de diverse wespensoorten.

Zoek een van onze wespenbestrijders bij u in de regio

Wij helpen u graag met wespenbestrijding

Wespen geen probleem!