Er zijn nogal wat stekende insecten in Nederland, maar geen enkele roept zoveel weerstand en angst op als de wesp. Maar is dit terecht? En is dat geel zwart zoemende beestje wel altijd een wesp? Als u een wespennest heeft, moet het dan altijd bestreden worden?

De Gewone Wesp
Gewone wesp
De gewone wesp is samen met zijn familielid de duitse wesp een van de meest voorkomende soorten in Nederland, en ook verantwoordelijk voor de meeste incidenten. De gewone wesp bouwt het nest het liefste op donkere en verborgen plaatsen. Dit kan zowel onder het dak zijn of zolder, als dat ze een nest bouwen in de grond. Een verlaten muizengang wil nog weleens bevolkt worden door deze wespensoort. Het nest is gemaakt van houtvezels en heeft daardoor ook het uiterlijk van papier. Het lijkt altijd een heel massief geheel te zijn, maar dit is niet geheel correct. Een nest van de gewone wesp is meestal vrij fragiel. Als u een nest van de gewone wesp in de buurt heeft merkt u dit meestal al snel op. Ze vliegen namelijk af en aan met hun prooi zodat ze hun larven kunnen voeden. De gewone wesp is behoorlijk verdedigend ingesteld en zal het nest dan ook altijd verdedigen bij het gevoel van bedreiging. Met name als een nest in de grond is gebouwd willen zij nog weleens behoorlijk agressief reageren. Een wespensteek van deze soort kan behoorlijk pijnlijk zijn en heeft dan ook gevolgen voor iemand die allergisch is. Mocht u een wespennest van de gewone wesp in de buurt hebben zitten, dan is het altijd aan te raden om deze te laten bestrijden.
Graafwesp
In iedere familie zijn uitzonderingen, en ook in de wespenfamilie zijn er uitzonderingen. De graafwesp is het “zwarte” schaap van de wespen familie. De meeste wespen zijn sociale wespen en leven in grote groepen. De graafwesp is een solitair levende wesp, oftewel is altijd alleen. Het nest, als we daar al van kunnen praten, bevind zich vaak in zandgrond of holle stammen en stengels. De toegang tot het nest is ook de uitgang van het nest. Dit is ook heel makkelijk te herkennen want het lijken wel een soort mierenhoopjes. Van graafwespen heeft u over het algemeen geen last, in tegenstelling tot zijn soort genoten zal de graafwesp u namelijk niet steken. De angel van deze soort word enkel en alleen gebruikt tijdens de jacht op insecten. Bestrijding van de graafwesp is daarom ook niet noodzakelijk, en alleen bij grote overlast kan een bestrijding effect hebben. Wilt u hier graag meer informatie over hebben, bel dan met de Wespenman via 085-4000400.

de Graafwesp

de Duitse Wesp
Duitse wesp
De duitse wesp hoort tot de familie van de papierwespen en leeft in kolonies bij elkaar. Net als zijn familie lid de gewone wesp zal deze soort zijn nest maken van houtvezels en het nest zal dan ook papierachtig aandoen als men er een ziet. Een nest van de duitse wesp kunt u aantreffen op veel verschillende plaatsen, maar altijd met 1 duidelijke overeenkomst. De plek waar een nest word gemaakt moet beschut zijn. Plekken waar het nest word aangetroffen zijn onder andere de schuur, dakranden en openingen in muren. De duitse wesp kruipt het liefste ergens in om daar zijn nest te maken. Heeft u een nest aangetroffen? Ga dan niet zelf bestrijden of rotzooien met dit nest. De duitse wesp verdedigd zijn nest met zeer veel agressie en u zult de gevolgen als snel merken. Maak ook nooit een invliegopening dicht van deze soort, ze zullen namelijk altijd een weg naar buiten proberen te vinden. Helaas is deze weg nog weleens de weg naar binnen, en dan heeft u een groter probleem. Laat de bestrijding van duitse wespen over aan de expert en bel de Wespenman.
Franse veldwesp
Is een vreemde eend in de bijt, en is dan ook duidelijk te herkennen al tijdens zijn vlucht. U kunt de franse veldwesp herkennen aan zijn platter en slanker lichaam dan zijn soort genoten. Tijdens de vlucht laat deze soort zijn achterpoten ook hangen, en lijkt het wel alsof ze bungelen. Nesten van deze soort wespen hebben geen omhulsel en zijn dan ook geheel open. De koningin maakt de nesten op beschutte locaties en worden aangetroffen om de meest verschillende locaties. Vaak onder dakpannen omdat het daar lekker warm is, maar een autoportier kan ook heel goed gebruikt worden natuurlijk. In tegenstelling tot de andere wespen, hebben franse veldwespen meerdere nesten en soms ook dicht bij elkaar. De franse veldwesp zal niet snel steken ondanks dat deze dat wel kan. En het geluk wil ook dat deze soort geen hang heeft naar zoetigheid zoals de gewone wesp en duitse wesp. Wij hebben er dus ook niet zoveel last van, al is het wel altijd schrikken als zo’n nest word aangetroffen. Heeft u een nest aangetroffen? Laat een professional u dan helpen met bestrijding en ook bepalen of het noodzakelijk is om deze te bestrijden.

de Franse Veldwesp

de Europese Hoornaar

de Europese Hoornaar
Europese hoornaar
Deze vriendelijke reus heeft een hele slechte reputatie. Maar is dit ook terecht? Op zich is dit niet geheel terecht. Mensen hebben met name schrik door een aantal factoren. Om te beginnen is het de grootste wespensoort die er is, en in deze hoedanigheid wekt dit al angst op. Maar met name door de vele nieuwsberichten over monsterwespen is men heel angstig geworden omtrent dit insect. De europese hoornaar is een hele mooie wespensoort, met name het rood valt heel erg op en maakt dit beestje ook zo aantrekkelijk. De europese hoornaar zouden wij ook moeten behandelen als een van onze grootste vrienden, niet alleen omdat dit insect jaagt op muggen en andere insecten. Ook het jagen op andere wespen is de europese hoornaar niet vreemd. Het nest wordt altijd gebouwd op een locatie waar het zo droog als mogelijk is. Net als bij "standaard" wespen wordt het nest gebouwd met behulp van hout, dit wordt door de hoornaar fijngekauwd en vermengt met een kleverig speeksel.
Deze soort is het liefste uit de buurt van mensen en we hebben over het algemeen er ook niet echt last van. Desondanks kunnen we wel met hen in aanraking komen, en dan moeten we wel voorzichtig zijn. Een europese hoornaar kan steken en dit zal men dan ook voelen. Deze soort zal met name agressief worden als het nest verstoord word. De steek van een europese hoornaar bevat minder gif dan zijn soortgenoten en is in die zin minder gevaarlijk voor mensen die allergisch zijn voor wespensteken. Maar zijn angel is wel een stuk langer en kan daardoor ook directer het gif inspuiten en de steek kan daardoor ook een stuk pijnlijker zijn.
Bevind het nest van een hoornaar zicht te dicht tot uw woning, laat dan de bestrijding over aan professionele ongediertebestrijders zoals de experts van de Wespenman, zij weten precies hoe een nest te benaderen en op de juiste manier te bestrijden.
Aziatische hoornaar
De aziatische hoornaar word gezien als een exoot. Oftewel een soort die niet in Nederland thuis hoort en als dusdanig ook altijd bestreden dient te worden, er zit zelfs een bestrijdingsplicht op. Sinds 2017 is deze soort al meermalen gezien in zowel België als ook zuid Nederland. En ook afgelopen jaar zijn er een aantal nesten in Nederland bestreden. De aziatische hoornaar staat er om bekend dat ze complete bijenkasten kunnen uitroeien in hun zoektocht naar eten. Deze soort is net als zijn europese tegenhanger niet noodzakelijkerwijs enorm gevaarlijk voor de mens, maar vormt wel een risico ten aanzien van insectenpopulaties. Nesten van de aziatische hoornaar zijn over het algemeen altijd vrijhangend en worden hoog in bomen gebouwd. Wij raden ten strengste af om dit soort nesten zelf te lijf te gaan met allerlei middelen van de bouwmarkt of supermarkt. De soort kan behoorlijk heftig reageren om bedreiging van het nest, en aangezien het nest wel meer dan 1000 exemplaren kan herbergen kan dit behoorlijk pijnlijk worden als het fout gaat.

de Aziatische Hoornaar
Heeft u last van een wespennest? Wilt u uw wespennest laten bestrijden? U kunt altijd contact opnemen met de professionals van de Wespenman via telefoon 085-4000400. Uiteraard kunnen wij u ook altijd terugbellen.
Het kan natuurlijk ook zijn dat u geen last heeft van wespen maar van bijen of hommels. Herkent u niet gelijk het insect waar u last van heeft? Kijk dan ook eens op onze pagina over Hommels en Bijen.