Als het gaat om wespen en wespenbestrijding heeft iedereen vragen, opmerkingen of ideeën. Wij zullen u proberen zoveel mogelijk antwoorden te verschaffen op de meest gestelde vragen. Heeft u toch nog veel vragen, of staat uw vraag hier niet bij. Kunt u ons altijd bellen op telefoonnummer 085-4000400.

 

Heb ik last van wespen of bijen?

Er zijn veel mensen die wespen en bijen door elkaar halen. Niet vreemd ook, want deze plaagdieren zijn allebei geel en zwart van kleur. Wanneer u een geel-zwart gestreept beestje ziet vliegen, weet u mogelijk niet of het om een bij of wesp gaat. Toch kunt u bijen en wespen betrekkelijk eenvoudig uit elkaar halen. Zo zijn de kleuren van de wesp vele malen feller dan die van de bij. Qua uiterlijk kunt u dit ongedierte ook onderscheiden door de breedte van de taille. Zo heeft de bij een brede taille en de wesp een smalle. Tot slot kunt u bijen herkennen aan de haren op het lichaam. Wespen hebben namelijk geen haren op hun lichaam. Ook op basis van hun behoeften kunt u bijen en wespen onderscheiden. Zo komen wespen op zoetigheden af, denk aan je biertje of cola. De bij richt zich doorgaans uitsluitend op bloemen, dit vanwege stuifmeel en nectar.

 verschil bij en wesp


Hoe herken ik een wespennest?

Wanneer een wespennest zichtbaar is, dan ziet het er meestal uit als een papierachtig geheel wat meestal met één kant vastzit aan een wand of bijvoorbeeld een houten balk. In het voorjaar beginnen ze zo groot als een pingpongbal, waarna het tot het einde van de zomer zelfs uit kan groeien tot de grootte van een voetbal of zelfs nog groter. Wanneer het nest actief is, dan ziet men meestal ook enkele wespen bezig op de buitenkant van het nest. Daarnaast zie je ook regelmatig een wesp in en uit vliegen.

 

Ik zie de hele tijd wespen af en aan vliegen naar een specifieke plek. Waarom is dat?

Wanneer u regelmatig en heel doelgericht wespen naar een specifieke plek af en aan ziet vliegen dan duidt dit op de aanwezigheid van een wespennest. Wespen kiezen vaak een holle donkere ruimte uit zoals de spouwmuur, in de grond, achter schotten of onder daken. 

 

Wat zijn de meest voorkomende plekken van een wespennest?

Een wespennest kan op verschillende plekken gebouwd worden. Toch zien we dat wespen vaak dezelfde type plekken uitkiezen om hun nest te bouwen. Zo duikt een wespennest bijvoorbeeld vaak op onder de dakgoot of tussen houten balken. Dat wespen hun nest alleen buitenshuis bouwen, is een fabeltje. Steeds vaker zien we dat deze plaagdieren een schuur of zelfs een woning uitzoeken om hun nest te bouwen. Een wesp kan zijn nest bijvoorbeeld bouwen in de spouwmuur van uw woning. Daarnaast komt het geregeld voor dat een wesp de nok van een schuur of garage uitkiest om zich te vestigen.

 

Ik zie wespen in huis, heb ik te maken met een wespennest?

Wespen in uw woning hoeft niet direct te betekenen dat u te maken heeft met een wespennest. Het kan namelijk ook zo zijn dat het ongedierte via een openstaand raam of openstaande deur binnen is gekomen. Deze kans is zeer groot wanneer u zoetigheid heeft laten slingeren in huis. Wespen zijn hier namelijk gek op. Indien er meerdere wespen aanwezig zijn in uw huis, kan er wel sprake zijn van een nest. Daarom is het verstandig de situatie goed in de gaten te houden. Als het aantal wespen in huis gelijk blijft of zelfs toeneemt, heeft u mogelijk te maken met een wespennest. Houdt dan vooral locaties in de gaten waar wespen regelmatig naar toe vliegen.

 

Is het gevaarlijk om een wespennest in de buurt te hebben?

Zolang wespen ongestoord hun gang kunnen gaan, zullen ze niet agressief worden. Met name tijdens het bouwen van een nest concentreren de wespen zich volledig op hun werkzaamheden in en rondom het nest. Wanneer het nest echter verstoord wordt of men komt te dichtbij, dan zullen de wespen zich verdedigen en kunnen ze gaan steken, soms zelfs met meerdere wespen tegelijk. Dit kan uiteraard gevaarlijk zijn. In het najaar, wanneer het nest volgroeid is en de wespen geen werk meer hebben, dan worden de wespen wat agressiever.

 

Ik heb een wespennest in de spouwmuur. Is dat schadelijk voor de spouwmuur?

als de spouwmuur geïsoleerd is dan is de kans groot dat de wespen het isolatiemateriaal beetje bij beetje verwijderen om ruimte te creëren voor het nest. Verder kunnen er aan de binnenzijde van de muren vochtige plekken ontstaan door de uitscheidingsproducten van de larven.

 

Ik heb een wespennest in de grond. kan ik deze dichtgooien?

Wij raden dit sterk af. De wespen zijn in staat om zich op diverse plekken weer een weg naar buiten te graven. Ook de wespen die terugkomen worden onberekenbaar en mogelijk agressief. Daarnaast is het voor ons ook lastig om effectief het nest te bestrijden wanneer de oorspronkelijke ingang niet meer gebruikt wordt door de wespen. 

 

Is het altijd nodig om een wespennest te bestrijden?

Het ontstaan van een wespennest begint altijd met een koningin. In het begin gaat het dus om slechts één enkele wesp. Zodra zij een begin gemaakt heeft met het nest, zet zij hier haar eerste eitjes af. Voordat u er erg in heeft, bestaat het nest al uit enkele tientallen wespen. En het nest blijft vervolgens alleen maar groeien en groeien wanneer u er niets tegen doet. Het is dus wel degelijk zaak om een wespennest te bestrijden. Indien u er niets tegen doet, kan het nest grootse vormen aannemen. De overlast wordt in dat geval natuurlijk ook alleen maar erger. Alleen wanneer u het nest ver na de winter ontdekt, is bestrijden vaak niet meer nodig. Het nest is dan waarschijnlijk al verlaten. Hierdoor kunt u het nest doorgaans zonder problemen verwijderen.

 

Kan ik zelf wespen bestrijden of een wespennest verwijderen?

Het verwijderen van een wespennest en/of het bestrijden van wespen is erg gevaarlijk. Wespen zullen erg agressief worden, voor mensen die allergisch zijn kan dit ernstige gevolgen hebben. Laat wespenbestrijding dus ten alle tijden over aan een professionele ongediertebestrijder zoals de Wespenman.  

 

Gebruiken jullie dezelfde middelen als uit de doe-het-zelf winkels?

NEE, wij gebruiken niet dezelfde middelen als uit doe-het-zelf winkels. Voor het bestrijden van wespen hebben wij namelijk onze eigen bestrijdingsmiddelen. Deze zijn agressiever dan de middelen uit doe-het-zelf winkels. Wespen laten bestrijden door de Wespenman is dan ook veel effectiever. Sommige van onze middelen hebben wel veel weg van de middelen uit doe-het-zelf winkels. Helemaal hetzelfde zijn ze echter niet. Wij kunnen u dan ook niet garanderen dat de middelen uit doe-het-zelf winkels altijd effectief zijn bij het bestrijden van wespen.

 

Krijg ik bij jullie garantie na het verwijderen van een wespennest?

JA. Indien u een beroep op ons doet voor het bestrijden van een wespennest, weet u zeker dat het nest straks niet langer actief is. Desondanks kan het toch voorkomen dat er opnieuw een nest ontstaat op dezelfde plek. Om te voorkomen dat u dan opnieuw opdraait voor de kosten, werken wij met seizoengarantie. Dit houdt in dat wij zonder extra kosten nogmaals langskomen wanneer er in hetzelfde seizoen opnieuw een nest opduikt. Het dient daarnaast om dezelfde plek te gaan als het eerste nest. Onze garantie vervalt zodra de winter zijn intrede doet. In de wintermaanden sterft een wespennest namelijk vanzelf uit. Onze garantie geldt overigens niet indien u het advies van onze bestrijder (gedeeltelijk) in de wind heeft geslagen.

 

Wat kost het verwijderen van een wespennest?

De prijs voor het bestrijden van een wespennest is met name afhankelijk van waar het nest zich bevind. Het bestrijden van één wespennest is bij de Wespenman al mogelijk voor € 65,- inclusief btw. Wij rekenen geen voorrijkosten en werken altijd met een vast laag tarief. Daarnaast krijgt u van ons een 100% garantie op onze wespenbestrijding. Heeft u last van een enorme wespenplaag, en dus meerdere nesten ontdekt. Geen stress, ook dan kunnen wij helpen. De kosten in zo'n geval zijn € 65,- voor het eerste nest en € 25,- voor ieder extra nest. Al onze tarieven zijn inclusief BTW, dus ook geen verrassingen achteraf.

 

Behoefte aan professionele wespenbestrijding?

De professionele wespenbestrijders van de Wespenman zullen als eerste de aanvliegroute van een wespennest vaststellen, zodat het nest kan worden gevonden als het op een onopvallende plaats zit. Daarna zullen zij wespenpoeder in de ingangen van het wespennest spuiten waar de wespen suf van zullen worden. De wespen zullen dit wespenpoeder met zich mee naar binnen dragen, zodat ook de koningin binnen in het nest in aanraking komt met het poeder.  Binnen enkele uren zult u het verschil al merken. Het wespenpoeder dat word gebruikt door de professionele bestrijdingstechnici van de Wespenman is enkel verkrijgbaar als men in het bezit is van de juiste certificering en vakbekwaamheidsdiploma's. Hierdoor kunnen wij een 100% garantie afgeven op onze wespenbestrijding. Uw wespennest bestrijden wij binnen 24 uur tegen een vast, laag tarief. Neem nu contact op met de Wespenman via 085-4000400, of laat uzelf terugbellen.