Als het gaat om wespen en wespenbestrijding heeft iedereen vragen, opmerkingen of ideeën. Wij zullen u proberen zoveel mogelijk antwoorden te verschaffen op de meest gestelde vragen. Heeft u toch nog veel vragen, of staat uw vraag hier niet bij. Kunt u ons altijd bellen op telefoonnummer 085-4000400.

de Honingbij

Een Honingbij

Duitse Wesp

de Duitse wesp

Heb ik last van wespen of bijen?

Het is voor veel mensen lastig om wespen, bijen en hommels te onderscheiden van elkaar. Dit komt meestal doordat zowel bijen, wespen als hommels geel zwart van kleur zijn. Maar als een insect geel zwart van kleur is, hoeft het nog niet een wesp te zijn. Bijen en wespen zijn zeer gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, met name als je net even wat beter naar ze kijkt. De kleuren van een wesp zijn bijvoorbeeld veel feller dan die van een bij, met name de kleur geel is veel prominenter aanwezig. De term wespentaille is ook niet zomaar bedacht, een wesp heeft namelijk een hele smalle taille en bijensoorten zijn een stuk breder. De makkelijkste manier om bijen en wespen van elkaar te onderscheiden is wel door lichaamsbeharing. Wespen hebben namelijk geen haren op het lichaam staan, dit in tegenstelling tot hommels en bijen. Hommels en bijen hebben behoorlijk veel haar op hun lichaam staan. 

 

Hoe weet ik van welke wespensoort ik last heb?

Hoe weet ik van welke bijensoort ik last heb?

 

Er zijn nogal wat wespensoorten en bijensoorten. Maar niet alle wespensoorten of bijensoorten zorgen ook voor overlast. En de vraag is ook altijd of een soort wel of niet bestreden mag worden. Vraag altijd aan uw wespenman of de soort waar u last van heeft bestreden mag worden.

Hoe herken ik een wespennest?

Wanneer een wespennest zichtbaar is, dan ziet het er meestal uit als een papierachtig geheel wat meestal met één kant vastzit aan een wand of bijvoorbeeld een houten balk. In het voorjaar beginnen ze zo groot als een pingpongbal, waarna het tot het einde van de zomer zelfs uit kan groeien tot de grootte van een voetbal of zelfs nog groter. Wanneer het nest actief is, dan ziet men meestal ook enkele wespen bezig op de buitenkant van het nest. Daarnaast zie je ook regelmatig een wesp in en uit vliegen.

Het kan zijn dat u niet het daadwerkelijke nest kunt zien, in een aantal gevallen maken de wespen hun nest in bijvoorbeeld in de spouwmuur of op een andere plek die minder toegankelijk is. Ziet u de hele tijd wespen af en aan vliegen op een specifieke locatie? Dan is het heel goed mogelijk dat daar een wespennest zit.

Wespennest

Een wespennest

Franse Veldwesp onder golfplaatdak

Franse Veldwespen onder een dak van golfplaten

Wat zijn de meest voorkomende plekken van een wespennest?

Een wespennest kan op verschillende plekken gebouwd worden. Toch zien we dat wespen vaak dezelfde type plekken uitkiezen om hun nest te bouwen. Zo duikt een wespennest bijvoorbeeld vaak op onder de dakgoot of tussen houten balken. Dat wespen hun nest alleen buitenshuis bouwen, is een fabeltje. Steeds vaker zien we dat deze plaagdieren een schuur of zelfs een woning uitzoeken om hun nest te bouwen. Een wesp kan zijn nest bijvoorbeeld bouwen in de spouwmuur van uw woning. Daarnaast komt het geregeld voor dat een wesp de nok van een schuur of garage uitkiest om zich te vestigen.

Krijg ik garantie als ik een nest laat bestrijden?

Als u de Wespenman uw wespennest laat bestrijden krijgt u in de meeste gevallen 100% garantie. Met name op de bestrijding van alle papierwesp soorten geven wij een seizoensgarantie. Het is altijd van belang om te bepalen van welke wespensoort u last heeft, dit zal de bestrijder doen voor u, en deze kan u dan ook uitleggen wat u allemaal kunt doen om in de toekomst dezelfde situatie te voorkomen. Met de seizoensgarantie van de Wespenman zit u altijd goed. Zonder extra kosten in rekening te brengen komen wij nogmaals bij u bestrijden als u nog steeds last heeft van hetzelfde wespennest. Onze garantie geldt overigens niet indien u het advies van onze bestrijder (gedeeltelijk) in de wind heeft geslagen. 

Hoornaar in spouwmuur

Hoornaar nest in de spouwmuur

Wat kost het verwijderen van een wespennest?

De prijs voor het bestrijden van een wespennest is met name afhankelijk van waar het nest zich bevind. Wij rekenen geen voorrijkosten en werken altijd met een vast laag tarief. Daarnaast krijgt u van ons een 100% garantie op onze wespenbestrijding. Wilt u graag meer weten over de tarieven voor wespenbestrijding, of wilt u graag wat meer informatie over de Wespenman, bel dan direct 085-4000400. Al onze tarieven zijn inclusief BTW, dus ook geen verrassingen achteraf.

  • 100% garantie
  • Vast Laag Tarief
  • Géén Voorijkosten
  • Snel & Effectief
wespen en zoetigheid

Wespen op een pot jam

Ik zie wespen in huis, heb ik te maken met een wespennest?

Wespen in uw woning hoeft niet direct te betekenen dat u te maken heeft met een wespennest. Het kan namelijk ook zo zijn dat het ongedierte via een openstaand raam of openstaande deur binnen is gekomen. Deze kans is zeer groot wanneer u zoetigheid heeft laten slingeren in huis. Wespen zijn hier namelijk gek op. Indien er meerdere wespen aanwezig zijn in uw huis, kan er wel sprake zijn van een nest. Daarom is het verstandig de situatie goed in de gaten te houden. Als het aantal wespen in huis gelijk blijft of zelfs toeneemt, heeft u mogelijk te maken met een wespennest. Houdt dan vooral locaties in de gaten waar wespen regelmatig naar toe vliegen.

Is het gevaarlijk om een wespennest in de buurt te hebben?

Zolang wespen ongestoord hun gang kunnen gaan, zullen ze niet agressief worden. Met name tijdens het bouwen van een nest concentreren de wespen zich volledig op hun werkzaamheden in en rondom het nest. Wanneer het nest echter verstoord wordt of men komt te dichtbij, dan zullen de wespen zich verdedigen en kunnen ze gaan steken, soms zelfs met meerdere wespen tegelijk. Dit kan uiteraard gevaarlijk zijn. In het najaar, wanneer het nest volgroeid is en de wespen geen werk meer hebben, dan worden de wespen wat agressiever.

 

Ik heb een wespennest in de spouwmuur. Is dat schadelijk voor de spouwmuur?

als de spouwmuur geïsoleerd is dan is de kans groot dat de wespen het isolatiemateriaal beetje bij beetje verwijderen om ruimte te creëren voor het nest. Verder kunnen er aan de binnenzijde van de muren vochtige plekken ontstaan door de uitscheidingsproducten van de larven.

Wespennest aan een tak

Wespennest aan een boomtak

Hoornaars in een vogelhuisje

Hoornaars in een vogelhuisje

Er kruipen wespen in een gaatje, kan ik deze dichtmaken?

Het is uitermate onverstandig om de toegang naar een wespennest dicht te maken. Als een wespennest geblokkeerd wordt zullen de wespen vanuit de binnenzijde een nieuwe toegang gaan maken. Helaas wil deze nog weleens bij mensen binnen uitkomen, en de wespen die eruit komen zijn meestal niet vrolijk. Bestrijding van een wespennest waarvan de originele aanvliegroute is geblokkeerd wordt ook behoorlijk lastig. Indien u toch een route heeft geblokkeerd, probeer deze dan zo spoedig als mogelijk weer open te maken, zodat de aanvliegroute zich kan herstellen. Uw Wespenman kan alleen een succesvolle bestrijding uitvoeren als er een goede aanvliegroute is.

 

Ik heb een wespennest in de grond. kan ik deze dichtgooien?

Wij raden dit sterk af. De wespen zijn in staat om zich op diverse plekken weer een weg naar buiten te graven. Ook de wespen die terugkomen worden onberekenbaar en mogelijk agressief. Daarnaast is het voor ons ook lastig om effectief het nest te bestrijden wanneer de oorspronkelijke ingang niet meer gebruikt wordt door de wespen. 

Moet ik een wespennest laten bestrijden?

Er zijn veel ideeën omtrent het laten bestrijden van een wespennest. Er zijn mensen die vinden dat een wespennest altijd moet worden bestreden, en er zijn mensen die van mening zijn dat je de natuur zijn gang moet laten gaan. U mag uw eigen mening hierin vormen. Wat wij u wel kunnen vertellen is dat een wespennest gedurende het wespenseizoen alleen maar groter zal worden. De start van een nest van de papierwespen is altijd in het vroege voorjaar, als de wespenkoningin een veilige plek heeft gevonden voor het begin van de bouw. Zij zal in dit kleine nestje een aantal eitjes leggen waaruit de eerste larven zullen komen. In dit stadium van een nest merkt u helemaal niks van dit nest. Het is pas als de larven zich hebben verpopt tot een werkster dat u de eerste tekenen van een wespennest zult aantreffen. Namelijk het af en aan vliegen van de werksters. Het proces van eitjes leggen en larven die zicht verpoppen blijft zich tot het einde van het wespenseizoen herhalen. De koningin zal niet alleen maar werksters produceren, maar ook potentiële nieuwe koninginnen. Zodra de herfst zijn intrede zal doen, zullen de nieuwe koninginnen het nest gaan verlaten en een nieuwe plek gaan zoeken. Op deze plek zullen zij overwinteren en in het voorjaar het proces gaan herhalen. Maar het wespennest op de "oude" locatie zal geheel komen te overlijden, en daar zult u dan ook geen last meer van ondervinden. Als u een wespennest in de winter ontdekt is de kans het grootste dat dit nest compleet verlaten is.

Wij raden u wel aan om een nest te verwijderen als u dit gemakkelijk kunt doen. In sommige gevallen trekken verlaten wespennesten weer ander ongedierte aan. Indien het niet mogelijk is om een wespennest te verwijderen, als het bijvoorbeeld in de spouwmuur zit, is dit geen ramp. Uiteindelijk regelt de natuur dit zelf.

Beginnen wespennest

Een beginnend wespennest

de Wespenman: Start van een wespennest

Start van een wespennest

Een wespensteek is behoorlijk pijnlijk

Een wesp op het punt van steken

Wespen in de aanval

Wespen in de aanval

Kan ik zelf wespen bestrijden of een wespennest verwijderen?

Het verwijderen van een wespennest en/of het bestrijden van wespen is erg gevaarlijk. Wespen zullen erg agressief worden, voor mensen die allergisch zijn kan dit ernstige gevolgen hebben. Regelmatig horen we verhalen over wespennesten die worden verbrand, en het halve huis meenemen. Of mensen die hebben geprobeerd met de tuinslang het wespennest weg te spoelen. Het probleem van alle doe-het-zelf methodes is dat de belangrijkste wesp vaak gemist word, het gaat uiteindelijk allemaal om de koningin.

Laat wespenbestrijding dus ten alle tijden over aan een professionele ongediertebestrijder zoals de Wespenman.  Wij geven tenslotte ook 100% garantie op uw bestrijding.

 

Zijn er middelen die ik zelf kan gebruiken?

In diverse winkels, maar ook via internet zijn er verschillende middelen beschikbaar om wespen te bestrijden. Dit zijn middelen puur en alleen voor particulieren. Deze lijken in de verste verte niet op de middelen die professionals zoals de bestrijders van de Wespenman inzetten om u van uw wespennest te verlossen. Als u wespen laat bestrijden door een van onze bestrijders weet u zeker dat het goed en veilig gebeurd. U krijgt vrijwel altijd 100% garantie dat uw wespennest komt te overlijden, en op de juiste manier is bestreden. Wilt u toch liever zelf aan de gang kunt u het beste een wespen schuimspray gebruiken. Er zijn diverse webwinkels die deze aanbieden.

Kan ik wespen voorkomen?

Zonder wespennest geen wespen is de gedachtegang. In dit soort gevallen praten wij over wering. Hoewel het lastig is om wespen volledig te voorkomen of te weren zijn er wel dingen die je kunt doen om het zoveel als mogelijk te voorkomen. 

Omdat koningin wespen graag verscholen en droge plekjes opzoeken om een start te maken met een wespennest, raden wij aan om zoveel mogelijk gaten en kieren af te dichten. Maar dit gaat natuurlijk niet altijd. Stootvoegen moeten bijvoorbeeld altijd lucht door laten om de isolatie te kunnen luchten. Om dit probleem op te lossen zijn er zogenaamde bijenbekjes, deze zijn eenvoudig te plaatsen. Deze bijenbekjes zorgen er voor dat lucht er door kan, maar ongedierte niet. Dit is dan ook een van de meest geadviseerde zaken door onze Wespenmannen. Wilt u hier graag meer weten over wat u kunt doen aan wering, vraag dit dan aan uw Wespenman. Bijenbekjes zijn ook altijd te verkrijgen via de Wespenman. 

Bijenbekje plaatsen

Het plaatsen van bijenbekjes is heel eenvoudig