Iedereen kent het wel. Wespen die om u heen vliegen en behoorlijk irritant aanwezig zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak op terrasjes, maar natuurlijk ook gewoon in uw eigen tuin of op uw balkon. Het valt echter niet mee om wespen uit de buurt te houden. Het lijkt wel alsof ze juist extra afkomen op mensen die extreem bang zijn voor wespen. En dat is nog waar ook. Als u bang bent, dan transpireert u meer en wespen komen (onder andere) op de geur van zweet af. Natuurlijk kunt u wel rekening houden met een aantal zaken, zodat u minder wespen aantrekt. Wij geven u een aantal tips om wespen zo veel mogelijk uit de buurt te houden.

 

Laat geen zoetigheden liggen

Wespen zijn dol op zoetigheid, net als ons. Als we lekker buiten zitten genieten we graag van een lekker drankje of vruchtensapje, zoet fruit en bijvoorbeeld zoete ijsjes. Erg lekker, maar niet alleen voor ons. Wespen komen op u af wanneer u zoetigheid in de handen heeft of op tafel heeft staan. Door zo min mogelijk zoete hapjes en drankjes in de buurt te hebben kunt u wespen van u vandaan houden.

 

Vermijdt sterke parfums en geuren

Zoals eerder vermeld komen wespen op zweet af. Nu zou u kunnen denken dat het daarom verstandig is om bijvoorbeeld een sterk parfum of deodorant te gebruiken, zodat wespen uw angstzweet niet ruiken wanneer zij in de buurt komen. Helaas werkt dit niet. Wespen komen namelijk ook op sterke parfums en deodoranten af. Zij houden net zoveel van lekkere luchtjes als wij zelf. Het is logisch dat u wel gebruik wilt maken van deodoranten en parfums in de zomer. U wilt immers lekker blijven ruiken gedurende de dag. Kies dan bijvoorbeeld voor een luchtje wat juist geen zoete geur heeft. Luchtjes met citronella werken het best om wespen uit de buurt te houden.

 

Niet teveel water in de tuin

In de zomer is er vaak water aanwezig in de tuin. Kinderen spelen met emmertjes water en we geven het zomergoed eens extra water met de gieter. Dit zijn natuurlijk slechts voorbeelden. Wilt u wespen uit de buurt houden? Gooi het water dan weg wanneer er niets meer mee gedaan wordt. Wespen zoeken in de zomer namelijk ook verkoeling en komen op het water af om het naar hun nest mee te nemen. Daarnaast is stilstaand water zeer aantrekkelijk voor muggen en hun larven. En dit betekend weer voedsel voor de wespen. Zorg ervoor dat u dus geen water langdurig laat staan. Dit scheelt enorm in aantallen wespen in uw tuin.

 

Maak de barbecue schoon

Wespen houden enorm veel van eiwitten. Als er ergens veel eiwitten in zit, dan is het wel vlees. Dat is nu precies wat er vaak te vinden is in de tuin, want wij houden allemaal van een lekkere barbecue. Natuurlijk moet u dit vooral blijven doen, maar laat rauw vlees binnen tot het daadwerkelijk op de barbecue gaat en ruim al het vlees op direct na het eten. Haal de borden weg en maak de barbecue (en dan vooral het rooster) direct schoon. Zo voorkomt u dat er wespen afkomen op de geur van eiwitten. Is er geen eten voor de wespen te vinden, dan zijn er ook geen wespen te vinden.

 

Een wespennest in de buurt?

Er komt altijd weleens een wesp voorbij. Dit kunt u eigenlijk niet tegenhouden. Wel wordt het erg vervelend wanneer u erg veel last van wespen heeft. Er kan dan sprake zijn van een wespennest in uw omgeving. Het is belangrijk om een wespennest te bestrijden, maar het is niet aan te raden om dit zelf te doen. Een wespenplaag dient wel op de korte termijn aangepakt te worden, vooral om te voorkomen dat er meer nesten ontstaan door de aanwezigheid van meerdere koninginnen. Wilt u een wespennest laten bestrijden? Dan kunt u direct contact opnemen met de Wespenman via 085-4000400.

 

 video: © 2017 rtl nieuws